Quantcast

Μία τετραήμερη απόΔραση στον Πόρο, «ανάσα» πνοής για το θαλάσσιο περιβάλλον

Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι όλο και πιο αισθητές τα τελευταία χρόνια στη ζωή μας, επηρεάζοντας  πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας. 

Η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας, οι συχνές πυρκαγιές αλλά και οι πλημμύρες, η ξηρασία των εδαφών, η μείωση της ποσότητας του διαθέσιμου γλυκού νερού είναι μερικές από τις επιπτώσεις που χτυπούν «καμπανάκι» για το μέλλον του πλανήτη μας.

Από την πλευρά μας ως πολίτες, αντιλαμβανόμαστε σιγά σιγά την ανάγκη να αναλάβουμε «δράση» για την προστασία του περιβάλλοντος, είτε αλλάζοντας τις καθημερινές μας συνήθειες που το επιβαρύνουν, είτε συμμετέχοντας σε πρωτοβουλίες που δημιουργούν θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης στις 22 Απριλίου αποτελεί κάθε χρόνο την αφορμή για την ευαισθητοποίηση μας αλλά και για τη συνειδητοποίηση, πως η ενίσχυση της περιβαλλοντικής μας συνείδησης, ειδικά της νέας γενιάς που αποτελεί το μέλλον, είναι πλέον προτεραιότητα για όλους.

Στο νησί του Πόρου, στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης, 92 εθελοντές εργαζόμενοι της Attica Group, 2 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και περισσότεροι από 280 μαθητές ένωσαν τις δυνάμεις τους, αναλαμβάνοντας δράση.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Αttica Group η οποία, από την πρώτη μέρα της λειτουργίας της, ενσωματώνει στις δράσεις της, τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Η τετραήμερη απόΔραση στον Πόρο πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με τις ΜΚΟ «Aegean Rebreath» και «Πράκτορες του Πλανήτη», από τις 4 έως τις 7 Απρίλιου και έφερε κοντά τους 92 εθελοντές του Ομίλου Attica, με 19 εθελοντές της Aegean Rebreath.

Το πρώτο διήμερο, η δράση είχε στο επίκεντρό της, την εκπαίδευση των νέων του νησιού, με στόχο, τη διαμόρφωση καθημερινών συνηθειών που συμβάλλουν στο χτίσιμο μιας κουλτούρας, η οποία υποστηρίζει ένα βιώσιμο μέλλον. Κατά τη διάρκειά της, περισσότεροι από 280 μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων του Πόρου συμμετείχαν σε μία σειρά από βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα προκειμένου να ενημερωθούν αλλά και να ευαισθητοποιηθούν σε ζητήματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Το επόμενο διήμερο, συμβάλλοντας έμπρακτα στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η ομάδα των 92 εθελοντών, υπό την καθοδήγηση της Aegean Rebreath προχώρησε στον εκτενή καθαρισμό του βυθού του λιμανιού του Πόρου. Συνολικά, συνέλεξε και ταξινόμησε περισσότερα από περίπου 3.000 ανακυκλώσιμα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων πλαστικά, ελαστικά, μέταλλα, αλουμίνια, γυαλιά, κεραμικά κα. Η ζωντανή αυτή και έντονη, εικόνα της απομάκρυνσης χιλιάδων απορριμμάτων από τον βυθό, αποτέλεσε παράλληλα ένα δυνατό «μήνυμα» ευαισθητοποίησης για τους κατοίκους του νησιού.

«Η απόΔραση μας στον Πόρο, συμβάλλει στην επιβεβλημένη προτεραιότητα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος καθώς και στην ανάδειξη των αρχών της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης» σημείωσε ο Επιτελικός Διευθυντής Διοίκησης & Μετασχηματισμού και επικεφαλής της ομάδας Υπεύθυνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου Αttica, κος Παναγιώτης Παπαδόδημας.

Η συγκεκριμένη 6η περιβαλλοντική απόΔραση της Attica Group, εντάσσεται στο πρόγραμμα «Πλέουμε Μαζί» το οποίο αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου και στρατηγικού πλάνου Υπεύθυνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης. Άλλωστε όπως υπογραμμίζει ο κ. Παπαδόδημας, «σταθερή προτεραιότητα για την Attica Group αποτελεί η στήριξη των νησιών μας, με δράσεις που αφενός απαντούν στις διαφορετικές ανάγκες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά και αφετέρου συμβάλλουν στην βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών».

Πολύτιμος σύμμαχος στις δράσεις της εταιρείας, οι εργαζόμενοί της, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά στις πρωτοβουλίες που αφορούν τόσο στη στήριξη των κοινωνικών ομάδων, όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος. Η Attica Group, εστιάζει στην καλλιέργεια των αξιών και την ενίσχυση του πνεύματος του εθελοντισμού στους περισσότερο από 2.300 εργαζόμενους της, οι οποίοι συμμετέχουν πλέον ενεργά στις δράσεις που υλοποιεί η εταιρεία.